La ikke ensomheten lamme deg – ta initiativ!

ensomhet

Det er greit med litt ensomhet bare det ikke blir for mye, står det i diktet «Ensomhet» av Arild Nyquist.1 De fleste føler seg vel litt ensomme i ny og ne, men blir ensomheten for stor, er den vanskelig å takle. Vi forklarer i hvilke situasjoner ensomheten er tøffest, og hva du kan gjøre.

Ensomhet er ikke det samme som å være alene

Ensomhet defineres ofte som det motsatte av fellesskap. Å være ensom er noe annet og desidert verre enn å være alene. Man kan føle seg ensom selv om man er sammen med andre. Og man kan være alene uten å være ensom.

Ensomhet er også vanskelig å tallfeste: Gjennom statistikk kan man registrere hvor mange mennesker som bor alene eller er ugifte – men dette gir ingen opplysninger om vedkommende er ensomme.2 Mens det å være alene kan ses på som en situasjon, og singel betegner en sivil status, er ensomhet en følelse, som oftest med negativ konnotasjon.

Ensomhet kan komme av at man bor alene og har veldig få eller ingen sosiale kontakter, eller man kan føle seg uforstått og ensom selv om man omgås mange andre mennesker. Forskere fant ut at grunnlaget for ensomhet til en stor grad legges i hvert menneskes genetikk.3 Noen har dermed anlegg for å bli ensomme. Dette gjelder gjerne sjenerte mennesker som har vanskeligheter med å identifisere seg med andre. «’Ensomhet er ikke en lengsel etter selskap, men etter beslektede sjeler’, skriver den amerikanske forfatteren Marilyn French.»4

Hvem rammes av ensomhet?

Om man står i fare for å bli ensom er altså avhengig av personligheten, men det har også mye å gjøre med ytterlige aspekter. Professor Knut Halvorsen, som har skrevet bok om ensomhet, antar at «noen personer (…) lettere blir sosialt isolerte enn andre» . Han lister opp forskjellige grupper:

Én gruppe består av mennesker uten partner, som single, enslige foreldre og skilte. En annen gruppe er lesbiske og homofile, som kan ha det ekstra vanskelig for å finne en partner og føle seg sosialt akseptert. Andre som lett kan bli ensomme er overraskende nok studenter og – mindre overraskende – eldre og syke mennesker.

Ensomhet kan også være en konsekvens av tap – når man med ett er alene etter å ha vært sammen med et menneske i lang tid. Om den nære er død eller man kjemper med kjærlighetssorg over et samlivsbrudd, er den plutselige ensomheten spesielt tung å takle.

Når ensomheten er verst

Ensomheten kan føles aller verst når man blir påminnet at man er alene, mens det virker som om alle andre har venner og andre mennesker de føler seg nære. «Dager som forbindes med festlige familiesammenkomster, kan være tunge å komme gjennom for mange », sier ensomhets-ekspert Halvorsen. Det kan være trist å være alene på julaften, på nyttårsaften eller på 17. mai.

Ikke bare helligdager, men også anledninger der fellesskapet feires kan være tøffe for ensomme. Det kan for eksempel gjelde russetiden eller julebordet – føler du deg isolert, står dette i sterk kontrast med de andre som fester og har det gøy sammen.

Ensomheten kan også kjennes ekstra sterk i hverdagssituasjoner hvor du er alene mens andre samles i grupper. Studenter som ikke har mange venner og bekjente på campus, sitter ofte alene i kantinen.

tips mot ensomhet

Hvordan bekjempe ensomhet? Her er våre tips

1. Én ting er sikkert: Du vil neppe komme ut av ensomheten ved å sitte hjemme og synes synd på deg selv. Bli aktiv!

2. Snakk om ensomheten din. Kanskje du har en venn (selv om vedkommende bor langt unna) eller et familiemedlem du har tillit til. Slå på tråden og prøv å sette ord på følelsene dine. Kanskje dere sammen kommer frem til en strategi for å ta tak i ensomheten din!

3. Vet du ikke hvem du skal henvende deg til, kan du søke profesjonell hjelp via fastlegen, psykolog eller hjelpetjenester på nett.

4. Prøv å være åpen og vennlig mot folk – ta initiativ. Neste gang det er tid for lunsj, kan du for eksempel spørre en kollega om dere skal ta pausen sammen. Spør du noen som pleier å være åpen og utadvendt, så vil denne personen sannsynligvis takke ja til forslaget ditt.

5.Bli med i en organisasjon eller forening. Velg noe du brenner for; de du treffer der er likesinnete og ser engasjementet og utstrålingen din.

6.Meld deg på et kurs hvor du lærer noe du synes er spennende. Dette kan for eksempel være et språk-, et kokke- eller et malekurs, etter som hva du liker.

7. Hvis du er veldig sjenert, eller ikke har tid til å engasjere deg på fritiden, kan du søke kontakter på internett. Det finnes forskjellige klubber på nettet, eller du kan skrive i et forum og finne andre mennesker som er ensomme og ønsker å bli kjent med deg.

8. Ønsker du deg en kjæreste, bør du prøve nettdating. Hos EliteSingles kan du oppgi en rekke preferanser og informasjon om deg selv. Slik øker sannsynligheten for at vår matchmaking-metode finner en partner for deg som passer til din personlighet!

Synes du disse rådene var til hjelp? Har du flere tips til noen som sliter med ensomhet? Legg igjen en kommentar!

kilder:

1e-diktet.no/Artikkel/Dikt-for-voksne/ENSOMHET/10004209.php

2tidsskriftet.no/article/572261/

3forskning.no/forebyggende-helse-psykiske-lidelser-psykologi-sosiale-relasjoner/2012/06/ensom-personlighet

4,5sinnetshelse.no/artikler/ensomheten.html

Om artikkelforfatteren: Elisa Kaiser

Elisa Kaiser er ansvarlig for EliteSingles.no

Les flere artikler skrevet av Elisa Kaiser